Hirdetés

Átalakítják a szakképzést: ezen a területen csak a szakmák negyede marad meg

2020. szeptember 1-jétől jelentősen átalakul a szakképzésben megszerezhető szakmák rendszere, sok képzés eltűnik vagy módosul. A következő napokban ágazatonként nézzük meg, mi változik a szakmák listáját tartalmazó új Országos Képzési Jegyzékben (OKJ). Harmadik rész: társadalomtudományi, gazdasági, jogi képzések.

Hirdetés

Ahogy beszámoltunk róla, szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet, amely radikálisan lecsökkentette a szakképzésben 2020. szeptember 1-jétől megszerezhető szakmák számát. A legtöbbet pedig csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt – iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában nem. A szakgimnáziumok új neve technikum, a szakközépiskoláké pedig szakképző iskola lesz.

A 2019-es Országos Képzési Jegyzékben még 48 társadalomtudományi, gazdasági, illetve jogi képzés szerepelt, az új jegyzékben viszont már csak 11 ilyen képzést találni.

Teljesen eltűntek – az eddig kizárólag tanfolyami formában megszerezhető – könyvtári és levéltári képzések, és nem indul üzleti szolgáltatási munkatárs képzés sem. A pénzügy, bank és biztosítás képzéscsoport sem szerepel az új jegyzékben, így nem lehet majd biztosítási tanácsadónak, közbeszerzési referensnek, pénzügyi termékértékesítőnek, illetve szakképesített bankreferensnek sem tanulni.

A nagy- és kiskeredelem képzéscsoportban négy képesítést lehet megszerezni jövő szeptembertől: kereskedelmi és webáruházi technikusnak ötéves technikumban, kereskedelmi értékesítőnek – amely a jelenlegi kereskedő és kereskedelmi képviselő képzéseket váltja – pedig hároméves szakképző iskolában lehet majd tanulni. Érettségi utáni felnőttoktatásban két év alatt lehet majd megszerezni ezeket a szakmákat. A bolti előkészítő, illetve a pénztáros képesítéshez 300-400 órát kell majd tanulni tanfolyami formában. Az új jegyzék szerint többet nem lehet majd tanulni – legalábbis önálló szakmaként – például becsüsnek, boltvezetőnek, ingatlanközvetítőnek, mozgóképterjesztő és -üzemeltetőnek.

A könyvelés és adózás képzéscsoportban két szakma marad meg 2020. szeptembere után: pénzügyi-számviteli ügyintézőnek és vállalkozási ügyviteli ügyintézőnek is technikumban lehet majd tanulni, érettségi után pedig két év alatt lehet megszerezni ezeket a képesítéseket. Megszűnik többek között az adótanácsadó képzés, a különböző adófajtákra specializálódott szakértői képzések, az államháztartási, pénzügyi szervezeti és vállalkozási mérlegképes könyvelő szakma, az államháztartási ügyintéző és a vállalkozási és bérügyintéző képesítés is.

Ezek a szakmák tűnnek el az oktatás területén jövő szeptembertől

2020. szeptember 1-jétől jelentősen átalakul a szakképzésben megszerezhető szakmák rendszere, sok képzés eltűnik vagy módosul. A következő napokban ágazatonként nézzük meg, mi változik a szakmák listáját tartalmazó új Országos Képzési Jegyzékben (OKJ). Első rész: oktatás.

A menedzsment és igazgatás területen három képzés indítható a következő tanévtől: közszolgálati technikusnak – közigazgatási ügyintéző és rendészeti technikus szakmairánnyal -, színház- és rendezvénytechnikusnak – színpad-, porond-, színpadi hang-, színpadi világítás- és színpadi vizuáltechnikus szakmairányokkal – és közművelődési munkatársnak – jelenleg közművelődési szakember a képzés neve – is technikumban lehet majd tanulni, ahol a diákok öt év alatt szerezhetnek szakmát. Érettségi után két évig tart a képzés. Ebben a képzéscsoportban megszűnik többek között a kis- és középvállalkozások ügyvezetője, a közösségfejlesztő animátor, a nonprofit menedzser, a pályázati-támogatási asszisztens és a rendezvényszervező képesítés is.

A titkársági és irodai munka területén az eddigi – iskolai rendszerű és tanfolyami formában is megszerezhető – irodai titkár képesítést a számítógépes adatrögzítő váltja majd, amelyhez egy 320-480 órás tanfolyamra lesz szükség, iskolai rendszerben nem lehet majd megszerezni.

A munkahelyi ismeretek területen csak egy képzés lesz: idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikusnak – gépjárműgyártás, általános gyártás és kereskedelmi logisztika szakmairányokkal – az ötéves technikumokban lehet majd tanulni, érettségi után pedig két év alatt lehet megszerezni a képesítést. Megszűnik önálló szakmaként az idegennyelvű ipari és kereskedelmi ügyintéző, illetve az idegennyelvű ügyfélkapcsolati szakügyintéző képesítés, és nem indul az eddig tanfolyami formájú migrációs ügyintéző képzés sem.

A szakképzés átalakításáról szóló összes cikkünket itt olvashatjátok.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!