Hirdetés

Átalakítások és változások: ez történt 2019-ben a felsőoktatásban

Milyen változásokat hozott a 2019-es év a felsőoktatásban? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Az innovációs minisztériumhoz került a felsőoktatás irányítása

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz került a felsőoktatás irányítása szeptember 1-től. A kormány szerint így jobb, ha egy kézben van a felsőoktatás irányítása, és több érv szól amellett, hogy oda kerüljön, ahol a kutatás-fejlesztés és az innováció van. A felsőoktatást továbbra is Bódis József államtitkár irányítja. Minderről bővebben itt olvashattok.

Hirdetés

Nem indul több alap- és mesterképzés Szarvason

2020/2021-től nem indulnak alap- és mesterképzések, illetve felsőoktatási szakképzések a Szent István Egyetem szarvasi karán. Erről bővebben itt olvashattok.

Új rektorok és kinevezések

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Károli Gáspár Református Egyetemen, a Kaposvári Egyetemen és az Óbudai Egyetemen is új rektor került vezető pozícióba. Minderről bővebben itt olvashattok.

A Debreceni Egyetem része lett a korábbi Szolnoki Főiskola

Augusztus 1-jén létrejött a Debreceni Egyetem Szolnok Campus. Az egykori Szolnoki Főiskola addig a Neumann János Egyetem részeként működött. Erről bővebben itt olvashattok.

Lassan Budapesten Pázmány teljes bölcsészkara

Bérleti szerződést kötött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, annak Műegyetem rakparti Z épületének használatára. Ez az épület mostantól hivatalosan a PPKE Z épülete, a kar honlapján is így szerepel. Erről még többet itt olvashattok.

Új doktori iskola a BGE-n

Elsősorban gazdasági jellegű mesterszakokra épülő képzések számára Vállalkozás- és gazdálkodástudományi doktori iskolát indított a Budapesti Gazdasági Egyetem.

Kínai elitegyetem jön Budapestre

Egyetértési nyilatkozatot írt alá Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Hszü Ning-senggel a Fudan Egyetem elnökével Sanghajban. A nyilatkozat szerint új budapesti kampuszt hoznak létre a kínai elitegyetemnek. Az alapításról bővebben itt olvashattok.

Hirdetés

A CEU-t érintő összefoglalónkról külön jelenik majd meg cikk a napokban, a Corvinusról pedig a következőben olvashattok:

Nagy változásokon esett át a Corvinus 2019-ben: minden infó egy helyen

Alapítványi fenntartásba került a Budapesti Corvinus Egyetem. A módosítás már a keresztféléves felvételin életbe lépett – vagyis az állami ösztöndíj helyett a Corvinus Ösztöndíjprogramra lehetett jelentkezni. Habár továbbra is megmaradtak a tandíjmentes helyek, aki nem került be ilyenre, már most többet fizethetett. Februártól pedig újabb változás jön: megszűnhetnek az egyetem karai.

A Corvinus után újabb egyetem fenntartását alakíthatják át

Már jövő nyáron a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) mintájára alakulna át a győri Széchenyi István Egyetem (SZE). A változásról bővebben itt olvashattok.

Forrás: EdulineAdy Endre (26) Angol (29) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (289) Magyarország (38) magyar történelem (102) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (20) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (27) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (28) tétel (18) Történelem (21) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (115) víz (22) életrajz (21) érettségi (34)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!