Hirdetés

Angol érettségi: így írhattok tökéletes esszét a második feladatnál

3 perc olvasás
Angol érettségi: így írhattok tökéletes esszét a második feladatnál

Az angol középszintű érettségiben két feladatot kell megírni az íráskészség részben. Most a hosszabb fogalmazáshoz hoztunk egy útmutatót.

Hirdetés

Korábban összegyűjtöttük, hogy mire figyeljetek a rövid fogalmazásnál, most pedig a hosszú részről lesz szó. Általában egy 100-120 szavas emailt kell írni az angol középszintű érettségi IV. részének második feladatában, amely 22 pontot ér. Az értékeléskor öt fő szempontot vesznek figyelembe a javítási útmutató alapján:

A feladat teljesítése és a szöveg hosszúsága

Itt arra lehet pontot szerezni, hogy megfelelően dolgozzátok ki a témát, illetve, hogy tartjátok-e a megadott hosszúságot. A feladat leírásában pontokba van szedve, hogy milyen kérdéskörökre térjetek ki a szövegben, szóval azt mindenképpen figyelmesen olvassátok át, nehogy kimaradjon valami, mert csak így kaphattok max pontot. Ezért a részért összesen hat pont kapható, ha a szöveg nem éri el a 50 szót, akkor 0 pont jár ezért a szempontért, ha pedig túllépi a 180-at, akkor egy pontot kell levonni a javításkor.

Hangnem, az olvasóban keltett benyomás

Itt azt értékelik, hogy a szöveg hangneme és stílusa megfelel-e a feladatnak. Tehát például, ha egy baráti levelet kell írni, akkor az érződik-e a stílusból, illetve, ha hivatalos levelet kell írni, akkor tisztelettudó-e a hangnem. Ezért összesen két pont kapható.

Hirdetés

Szövegalkotás

A szöveg szerkezeténél arra törekedjetek, hogy koherens legyen: logikusan legyen felépítve és bekezdésekre kell tagolni (bevezetés, tárgyalás, befejezés). Az is fontos, hogy a leírásban megadott irányító pontokat ésszerű sorrendben építsétek bele a szövegbe. Ha így írjátok meg a fogalmazást, akkor négy pontot kaphattok.

Szókincs, kifejezésmód

Itt a javítótanároknak azt kell értékelniük, hogy a vizsgázó által használt szókincs megfelel-e a témának és a szituációnak, illetve, hogy a szóhasználat elég sokszínű-e a közép szinthez (legalább B1-es szókincsre van szükség). Érdemes minél kevesebb szóismétlésre törekedni. Ha az összes kritériumnak megfeleltek, akkor öt pontot kaphattok.

Nyelvhelyesség, helyesírás

Ezen a szemponton belül azt értékelik, hogy a szöveg megfelel-e a mondattan, alaktan és a helyesírás normáinak, és hogy az esetleges hibák mennyire gátolják meg az olvasót abban, hogy megértse a szöveget. Ez a rész is három pontot ér, amit úgy szerezhettek meg, ha viszonylag kevés (6-8) nyelvi hibát tartalmaz a fogalmazás. A hosszú résznél vannak bizonyos nyelvhelyességi hibák, amelyek miatt semmiképp nem adható maximum pontszám – ezeket az utolsó oldalon találjátok meg.

Arra is figyeljetek, hogy meg szokták adni, hogyan szólítsátok meg a szöveg címzettjét (pl: Dear James), így azt már nektek nem kell leírnotok.

A teljes útmutató innen érhető el.

Hirdetés

 

 

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!