Hirdetés

Államilag támogatott képzések: mit nem kell beleszámolni a 12 félévbe?

Ahogy korábban már írtunk róla, összesen 12 állami ösztöndíjas félévvel tervezhettek, de mit kell beleszámolni és mit nem? Fontos kérdésre válaszolunk.

Hirdetés

Egy hallgató felsőoktatási szakképzésen, alap- vagy osztatlan képzésen és mesterképzésen összesen 12 féléven át tanulhat állami ösztöndíjas képzésben – ha ennél hosszabb a szak képzési ideje, 14 félévig. Mi számít bele? Támogatási időnek minősül minden olyan félév, amelyre hallgatóként bejelentkeztetek – aktiváltatok.

Mit nem kell beleszámolni?

Ha egy-két félévig szüneteltetitek a tanulmányaitokat, vagyis halasztást kértek, nem “fogynak” a támogatott féléveitek.

Továbbá egy megkezdett félévet akkor kell figyelmen kívül hagyni, ha betegség, szülés vagy más, előre nem látható, vagy a hallgatónak fel nem róható ok miatt nem sikerült befejezni (és a hallgató indokolással ellátott erre vonatkozó kérelmét a felsőoktatási intézmény elfogadta).

Az is előfordulhat, habár ritka eset, hogy megszűnt a felsőoktatási intézmény anélkül, hogy a tanulmányaitokat be tudtátok volna fejezni. Ilyenkor sem kell a megkezdett féléveket beszámolni. Azonban ez csak akkor érvényes, ha nem tudjátok másik felsőoktatási intézményben folytatni a tanulmányaitokat.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!