Milyen esetekben tolható ki az oklevélszerzés határideje az állami ösztöndíjas hallgatók számára? Itt vannak a részletek.

Ha állami ösztöndíjas képzésen tanultok, a képzési idő másfélszerese alatt kell megszereznetek a diplomát, különben a –  2020 januárjától hatályos szabályok értelmében – hazai munkaviszonyt kell fenntartanotok felhasznált állami félévenként 150 nap időtartamban, az adott képzés megszűnésének napjától számítva az ösztöndíjjal folytatott tanulmányi idővel megegyező időtartamot követő két éven belül.

hirdetés

A határidőt két esetben lehet kitolni, vagyis a feltétel teljesítését felfüggeszteni: külföldi felsőoktatási intézményben folytatott, illetve nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése érdekében felnőttképzésben folytatott tanulmányok esetén.

Legfeljebb két alkalommal, összesen legfeljebb két év időtartamra lehet felfüggeszteni a teljesítést, és igazolni kell, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény és a külföldön folytatott tanulmányok az adott állam joga szerint felsőoktatási intézménynek és felsőfokú képzésnek számítanak, illetve hogy az oklevél kiadásához szükséges nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése érdekében folytatott tanulmányokat felnőttképzési jogviszonyban végzitek.

hirdetés

Fontos, hogy csak a felsőfokú oklevél megszerzésére irányuló külföldi tanulmányok számítanak, az Erasmus-félévek és a hasonló részképzések, ösztöndíjak nem.

Forrás: Eduline