Több mint 30 ezer diák dolgozik az államilag finanszírozott diákmunkaprogramban, ezért a Pénzügyminisztérium 400 millió forinttal kiegészítette a program keretösszegét.

hirdetés

Bodó Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek azt mondta, a négymilliárd forintos keretösszegből a legtöbb, 27 ezer diáknak a nyári hónapokban az önkormányzatok adnak munkát. A turizmus és vendéglátás területein 2900-an, míg a mezőgazdasági vállalkozásoknál 470-en helyezkedtek el.

A több mint 30 ezer diákot kilencven különböző munkakörben foglalkoztatják, például irodai adminisztrátorként vagy hivatalsegédként, a turizmus és vendéglátás területén szinte minden munkakörben, például pincérként, pultosként vagy recepciósként. A mezőgazdaságban sem csak napszámosként dolgozhatnak a diákok, sokan például kisállattartó és tenyésztő munkakörökben helyezkedtek el, vagy éppen gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzemekben.

hirdetés

A legtöbb diák Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében vesz részt a programban.

Az önkormányzatoknál a diákmunkások keresetét teljes mértékben az állam állja, a turizmus, vendéglátás, illetve a mezőgazdaság területén dolgozóknál a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó összegének 75 százalékát kaphatják meg a munkáltatók. Az államtitkár szerint a programmal a turizmusban és a mezőgazdaságban szezonálisan megnövekedő munkaerőhiányt is jelentősen enyhíteni lehet.

A nyári diákmunkaprogramban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor már betöltötték a 16. életévüket, és augusztus 31-én még nem múltak el 25 évesek.

Forrás: Eduline