Felvételizhettek egy újabb mesterszakra, ha már ilyen képzésben is szereztetek diplomát? Olvasói kérdésre válaszolunk.

Abban az esetben, ha már elvégeztem egy alap- és egy mesterképzést 3+2 év alatt, akkor a megmaradt két darab mesteres állami ösztöndíjas félévet felhasználhatom egy újabb mesterszak elvégzéséhez? Vagy mivel megvan a két diplomám, így már csak fizetős képzésre jelentkezhetek?

Nem, a maradék két állami ösztöndíjas félévet egy újabb mester-, vagy akár alapszakon is fel lehet használni, az ösztöndíjas képzésben való részvételt ugyanis nem zárja ki a felsőoktatásban szerzett fokozat. Ugyanakkor, mivel a mesterképzések két évig tartanak, a második évet már csak önköltséges formában lehet elvégezni.

hirdetés

Összesen tizenkét – osztatlan, több mint tíz féléves képzés esetén tizennégy – szemeszteren át tanulhattok támogatott formában. Szabály továbbá, hogy egy adott szakon az állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok hossza legfeljebb két félévvel lehet hosszabb a képzési időnél. Ha egyszerre két szakon tanultok támogatott formában, duplán fogynak az ösztöndíjas félévek.

November 15-ig jelentkezhettek a februárban induló egyetemi, főiskolai képzésekre: a keresztféléves felvételiről szóló összes cikkünket itt találjátok.

Forrás: Eduline