Hirdetés

Akár száz felvételi pluszpontot is lehetne szerezni a honvédelmi alapismeretekkel

2 perc olvasás
Akár száz felvételi pluszpontot is lehetne szerezni a honvédelmi alapismeretekkel

A honvédelmi tárca helyettes államtitkára ugyanis arról beszélt: bevennék azt is az OKTV tárgyai közé.

Hirdetés

Kiemelt cél, hogy a honvédelmi nevelés az oktatás egészébe, a tanórai és a tanórán kívüli tevékenységekbe is beépüljön – erről beszélt a honvedelem.hu-nak Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, vette észre a 24.hu. A honvédelmet népszerűsítő kampány során az az üzenetük, hogy

„ha a honvédség tagja vagy, nem hagyunk magadra”.

Az interjúban Czermann azt mondta, ehhez egyrészt megnyernék a pedagógusokat, akiktől azt is szeretnék, ha minél többen vállalnának még az egyetemi éveik alatt önkéntes tartalékosi feladatokat. Emellett szeretnék, ha a honvédelmi alapismeretek tantárgyat felvennék az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) tárgyai közé is. Ebből érettségizni például már most is lehet, épp most pénteken tartják közép- és emelt szinten is.

Ha OKTV-zni is lehetne belőle, akkor viszont akár 100 többletpontot is érhetne a felsőoktatási felvételin, ha valaki az első tízben végez vele a döntőn. (11-20. helyezésnél 50, 21-30. helyezés esetén pedig 25 extrapontot érnek az OKTV-eredmények. Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint a vonatkozó kormányrendelet listájában nem szereplő tantárgyak első tíz helyezettje is kaphat emellett 20 többletpontot, ha a tárgy elfogadásáról az érintett intézmények előzetesen megegyeztek.)

A helyettes államtitkár azt is kiemelte, hogy emellett az OKTV-tárgyak legjobb felkészítő tanárai díjazásban részesülnek, szerinte ez is motiválhatja a tanulását és tanítását. A lap felidézi: a honvédelmi szolgálat már most is jelent pluszpontokat a felvételin. Aki fél évre önkéntes tartalékosnak áll, 16, aki pedig ez alatt szakkiképzést is teljesíti az 32, aki pedig újabb hat hónapot vállal annak 64 többletpontot kap.

Hirdetés

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: MTI)

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!