Hirdetés

Akár 64 pluszpont is járhat a felvételin katonáskodásért, több egyetemen is kötelező az oltás: a hét hírei

4 perc olvasás
Akár 64 pluszpont is járhat a felvételin katonáskodásért, több egyetemen is kötelező az oltás: a hét hírei

Az ITM eltörölheti az idei egyetemi átsorolásokat, négy intézmény egészségügyi karán kötelező az oltás és sok helyen kötelező a maszkviselés is. A héten megjelent a kormányrendelet, így akár 64 pluszpontot is lehet kapni a felvételin katonaságért. Összeszedtük a legfontosabb oktatási híreket.

Hirdetés

Elindult az egyetem, szigorodnak a szabályok

Szeptember 6-án a legtöbbe egyetemen elindult az őszi félév. Több helyen kötelező maszkviseléssel és létszámkorlátokkal kezdődött az egyetem.

Bár az egyetemek megkapták az ITM útmutatását, sok helyen már a korábban közzétették az őszi szemeszter szabályait. Múlt heti cikkünkben még arról írtunk, hogy az intézmények hagyományos, “jelenléti” oktatásra készülnek, mindössze a nagyobb létszámú előadásokat tartják meg online, és jellemzően a maszkhasználatot sem tették kötelezővé.

A helyzet azóta megváltozott, jövő héttől a PTE hallgatóinak kötelző a maszkviselés, és hetente kérdőívben kell nyilatkozni az ELTE hallgatóinak az állapotukról. A Semmelweis Egyetemen pedig nem kezdhetik el a félévet a nem beoltott hallgatók.

Sokan bukták az államis helyet az előző félévben, most mégis visszasorolhatják őket

Idén nem maradtak el az átsorolások a félév végén, sokan át is kerültek államiról önköltséges képzésre – ha a kormány elfogadja az operatív törzs javaslatát, mégsem kell fizetniük.

Három fontos kérdés a diákigazolványokról: meddig érvényesek a matricák?

Ma a legtöbb helyen elkezdődött az egyetem, ha még nem rendeltetek felsőoktatási okleveket, akkor itt az ideje leadni az igénylést. Most a diákigazolvány-igénylés, és az érvényesség legfontosabb kérdéseit válaszoljuk meg.

Hirdetés

Megjelent a kormányrendelet: akár 64 pluszpontot is lehet kapni a felvételin katonaságért

A változás alapján 16 pontot kap az, aki szakkiképzés nélkül legalább hat hónapos szolgálatot teljesített; aki viszont a hat hónapos szolgálati ideje alatt – az alapkiképzést követően – a szakkiképzést is végrehajtotta, 32 többletpontra jogosult. Aki pedig a folytatólagosan követő hat hónapos szolgálati ideje alatt a szakkiképzést folytatta és végrehajtotta, további 32 többletpontra jogosult. Itt vannak a részletek.

Mikor lesz az őszi szünet: itt vannak az iskolai és az egyetemi dátumok

A rendőrség szerint öngyilkos lett az a diák, aki iskolai zaklatások után tűnt el

Maruzsa Zoltán: egyelőre nem készül a kormány online átállásra az iskolákban

Egyértelmű sikerként könyvelem el, hogy úgy tudtuk a jelenléti oktatást beindítani a múlt héten, hogy az lényegében és érdemben mindenhol zökkenőmentesen el tudott indulni” – mondta Maruzsa Zoltán.

Ezzel szemben más országok nem lazítanak. Az órákon is kötelező a maszk és mindenkit hetente háromszor tesztelnek az osztrák iskolák. Szeptember 6-án 240 ezer gyereknek kezdődött meg az iskola Bécsben – szigorú szabályokkal kezdik a tanévet az osztrák diákok is.

Jobb jegyet ígért a biológiatanár az oltottaknak egy tamási iskolában

Mik ezek a színes gumilapok a gyerekek zsebében?

Egy világjárvány és a TikTok – ennyire volt szükség, hogy a Pop It majdnem ötven évvel a feltalálása után az egyik legnépszerűbb játékká váljon, amely idén nyáron túlzás nélkül minden második gyerek kezében ott volt. De mire lehet használni ezeket a színes szilikonlapokat?

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!