Hirdetés

A Virtuózok egykori győztesét felvették a salzburgi Mozarteumba

2 perc olvasás
A Virtuózok egykori győztesét felvették a salzburgi Mozarteumba

A most 19 éves Balázs-Piri Soma egyedüli magyarként jutott be a rangos európai intézménybe.

Hirdetés

Az ifjú Junior Prima díjas zongoraművész 70 ország fiataljaival együtt a salzburgi Mozarteumban folytatja a tanulmányait. A most 19 éves Balázs-Piri Soma 5 évvel ezelőtt lett a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató győztese. Londontól New Yorkig számos helyen fellépett már, de koncertezett Plácido Domingóval is, akivel egy közös lemezt is rögzített.

A fiatal művész a sikeres felvételi után elnyerte a Stipendium Peregrinum ösztöndíjat is, amelyre azok a magyar diákok pályázhatnak, akik a világ legnívósabb egyetemeire vettek fel, és vállalják, hogy később a megszerzett tudásukat itthon fogják hasznosítani – írja a papageno.hu.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy idén 26 új ösztöndíjas kezdheti meg és további 44 folytatja a tanulmányait 9 ország 31 egyetemén a négy évvel ezelőtt Novák Katalin által alapított Stipendium Peregrinum ösztöndíjjal. Az államfő az oklevelek átadásakor  úgy fogalmazott: ösztöndíjas bárki lehet, aki tehetséges és szorgalmas, jöhet jobb vagy szerényebb anyagi körülmények közül, kicsi településről, nagy vagy kicsi családból, és lehet sportoló, művész, tudós.

A négy évvel ezelőtt, 2019-ben alapított ösztöndíjra az elmúlt években 579-en pályáztak, közülük összesen 99-en nyerték el az ösztöndíjat, amelynek köszönhetően a világ olyan vezető egyetemein tanulhatnak, mint az oxfordi és a cambridge-i egyetem, vagy az amerikai Harvard és a Yale.

Hirdetés

 Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!