Mostani 11 év helyett, kevesebb idő is elég lenne, hogy valaki kész orvos legyen – derül ki az oktatási államtitkár által életre hívott reformbizottság terveiből.

Most a hatéves alapképzést és az ötéves szakképzést figyelembe véve ma minimum 11 évbe telik, mire egy fiatal kész orvosnak számít. Sőt, a családalapítás vagy a tudományos tanulmányok miatt ez a gyakorlatban még tovább tolódhat. Ezen változtatna az oktatási államtitkár által életre hívott reformbizottság, amely változtatna a tanterven, hogy a frissen végzett orvosok minél előbb önállóan is megállják a helyüket a műtőkben, a szakrendelőkben vagy a kórházakban – írta a Magyar Nemzet cikkére hivatkozva a hvg.hu.

A lap az írja, Merkely Béla szerint, aki a Semmelweis Egyetem rektora – egyben a reformbizottság vezetőjét – a humánerőforrás-helyzet úgy is javítható, hogy a hatéves alapképzés központjába a klinikai gyakorlatot helyezik és a szakképzési időszakot lerövidítik. Ezen kívül minden évben lehetővé kell tenni, hogy a fiatal orvosok olyan készségeket és képességeket szerezhessenek egy-egy területen, amelyek alkalmassá teszik őket az önálló munkavégzésre.

A rektor szerint egységes módszertanra és klinikai struktúrára van szükség, az egyetemen csak olyan elméletet kell oktatni, amit a klinikákon is hasznosítani lehet. Merkely Béla azt is mondta, hogy a nagy tantermi előadások helyett blokkosított klinikai gyakorlati oktatásra van szükség, valamint a szakorvosképzésben rövidíteni kell a törzsképzést.

Forrás: Eduline