Hirdetés

A tanári fizetésektől a Fudanon át a szóbeli érettségikig: a hét hírei egy helyen

4 perc olvasás
A tanári fizetésektől a Fudanon át a szóbeli érettségikig: a hét hírei egy helyen

Bár közeleg a nyári szünet, a héten sem maradtunk oktatási hírek nélkül: Novák Katalin aláírta a pedagógusok sztrájkjogát korlátozó jogszabályt, szóbelikkel folytatódnak az érettségik és hamarosan lejárnak a diákigazolványok. Ha lemaradtatok volna valamiről, most összeszedtünk minden fontos hírt a hétről.

Hirdetés

Hiába hirdettek újabb veszélyhelyzetet, júliusban már nem lehet használni a rég lejárt diákigazolványokat

A koronavírus-járvány után az ukrajnai háború miatt hirdetett veszélyhelyzetet a kormány, az újabb rendkívüli időszak azonban nem jelenti azt, hogy továbbra is használni lehet majd a lejárt diákigazolványokat – tudtuk meg az Oktatási Hivataltól. Sok exhallgatót és volt diákot érint rosszul a döntés, ők eddig féláron vehettek vonat- és buszjegyet, és a BKV-bérletért is csak 3450 forintot kellett fizetniük. A teljes cikket itt olvashatjátok el, arról pedig itt találtok minden infót, meddig vehettek kedvezményes jegyet a korábban lejárt igazolványokkal.

Felvételi pontszámítás: mikor sikeres egy emelt szintű érettségi, és mikor jár érte pluszpont?

Itt a friss lista: ezekből a középiskolákból kerültek be diákok az OKTV döntőjébe

Hirdetés

Nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal azoknak az iskoláknak a listáját, ahonnan legalább egy diák továbbjutott az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny, vagyis az OKTV második fordulójába. Több mint 275 ilyen gimnázium, technikum és szakgimnázium van az országban, ezek közül azoknak az iskoláknak a listáját közöljük, ahol idén OKTV-döntős is volt. Itt a teljes lista.

Aláírta Novák Katalin a pedagógusok sztrájkjogát korlátozó jogszabályt

Annak ellenére, hogy a két nagy pedagógus-szakszervezet azt kérte tőle: küldje a törvényt előzetes normakontrollra. PDSZ az Alkotmánybírósághoz fordul az aláírt sztrájktörvény miatt.

 

Gulyás Gergely: “indokolt és szükséges” a pedagógusfizetések emelése

A tanárok követelése jogos, a bérek valóban alacsonyak – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Inforádió Aréna című műsorában hétfő este.

Hirdetés

A pedagógusbérek Romániában, Bulgáriában és Albániában is meghaladják az országos átlagkeresetet, Magyarországon azonban nem. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint diplomás minimálbért kellene bevezetni az oktatásban.

Minden, amit a szóbeli érettségi előtt tudni kell: milyen lesz a tétel, hány pontot lehet szerezni?

Június 1-jén indulnak az emelt szintű érettségik szóbeli vizsgái, június 13. és 24. között pedig a középszinten érettségizők is befejezik a vizsgákat. Mutatjuk, mit kell tudni az idei szóbelikről: a pontszámításon át a mintatételekig összeszedtünk mindet, amire szükségetek lehet.

Csák János szerint „érdemes idehozni” a Fudan Egyetemet

Ezek a tanfolyamok hetente 200-300 ezer forintba kerülnek, de így is nagyon népszerűek

Hirdetés

Az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak a két-három hetes külföldi nyelvtanfolyamok. A járvány miatt elrendelt utazási korlátozások és a lezárások persze nem tettek jót ennek a szektornak sem, de a nyelvtanárok abban bíznak, idén már többen döntenek úgy, hogy Máltán, Németországban vagy éppen Angliában tanulnak nyelvet. A HVG Nyelvtanulás 2022 cikke.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!