Hirdetés

A szóbeli és az írásbeli érettségik között órákra is kell járniuk a technikumban tanuló diákoknak

4 perc olvasás
A szóbeli és az írásbeli érettségik között órákra is kell járniuk a technikumban tanuló diákoknak

A technikumokban a 12. osztályban csak a közismereti tárgyak oktatása fejeződik be. A heti 14-15 db szakmai órára az írásbeli-és a szóbeli érettségi között is be kell járniuk a diákoknak.

Hirdetés


Hirdetés

A Civil Közoktatási Platform szerkesztőségünk részére is elküldött közleményéből kiderült, hogy ez az előírás a technikumok nagy részében a tanév kezdetéig nem tudatosult. Azt pedig sok helyen el sem hitték, hogy ezeket az órákat nem is csoportosíthatják át úgy, hogy ne kelljen a tanulóknak minden nap bejárniuk. (A tanév rendje rendelet szerint a tizenkettedikesek tanítási napjainak száma ugyanannyi, mint a 9-11.-eseké.)

Ha betartják ezeket az előírásokat, akkor a 32.-35. tanítási héten napi 3 tanórát mindenhol meg kell tartani. A kollégisták nem utazhatnak haza, hogy önállóan készüljenek a szóbelire, a messziről bejáróknak pedig három tanóra miatt kell több órát utazniuk – a menetrend azonban nem igazodik a rövidített tanítási napokhoz.

– olvasható a közleményben.

A technikumokban az idei az első év, amikor tizenkettedikesek csak előrehozott érettségit tehetnek, és az érettségibizonyítványukat csak a 13. év végén kapják meg a szakmai vizsga után. (A szalmai vizsga az ötödik emelt szintűnek minősülő érettségi tárgy.) Tizenharmadik évfolyamon az idegen nyelvet leszámítva már a diákok nem tanulnak közismereti tárgyakat, ugyanakkor egy érettségi tárgyból igényelhetnek felkészítést.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről
  • Így változik a középszintű matekérettségi 2024-ben
  • Így változik a magyarérettségi 2024-ben
  • Érettségi 2024: itt az összes vizsgadátum egy helyen
  • Érettségi 2024: ezekből a tantárgyakból idén lehet először vizsgázni
  • Így tudjátok kiváltani a nyelvvizsga-bizonyítványotokat az érettségivel
  • Érettségire felkészítő könyvsorozatot készített az ELTE
  • Érettségi 2024: itt nézhetitek meg mintafeladatlapokat
  • Érettségi 2024: így osztályozzák a vizsgákat közép- és emelt szinten

Az idei tavaszi vizsgaidőszakban a technikumi diákok általában három, kevesebb esetben pedig kettő tárgyból fognak érettségizni. A felkészülésüket pedig a gimnazistákhoz képest az is nehezíti, hogy bár a technikumokban a kötelező érettségi tárgyak óraszáma megegyezik ugyan a gimnáziumokéval, de ezen órák többsége a 9.-10. évfolyamon van megtartva.

A Civil Közoktatási Platfrom információi szerint az intézmények egy részében megtartják a napi három szakmai órát, de akadnak olyan technikumok, ahol próbálják tömbösíteni az órákat, hogy a tanulók fel tudjanak készülni a szóbelire. Ezekre a javaslatokra vannak olyan szakképzési centrumok, amelyek az érettségi előtt egy hónappal sem reagáltak.

Hirdetés

Az, hogy a szakmai órák száma 12.-ben nem változik, önmagában is megnehezíti az érettségizők dolgát, és esélyegyenlőtlenséget jelent a továbbtanulásnál azoknak, akik 14 éves kori döntésüket felülvizsgálva nem szakirányban kívánnak továbbtanulni. Nekik a közismereti érettségi nehezítettségért nem jelent kárpótlást, hogy szakirányú továbbtanulásnál élni lehet a szakmai vizsga négyszeres beszámításának a lehetőségével.

– fejtették ki a közleményben, majd hozzátették, hogy nem értik, miért nem lehet a heti óraszámot a napok között átcsoportosítani, mert a mostani helyzet felesleges feszültséget okoz az amúgy is stresszes érettségizőknek és az új rendszerrel először találkozó tanároknak. Arra kérik a Kulturális és Innovációs Minisztériumot és a szakképző centrumokat, hogy  jogszabályváltoztatással és/vagy helyi megoldások engedélyezésével javítsanak az érettségiző technikumi diákok helyzetén.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!