Hirdetés

A soproni és a miskolci valaha egy egyetem volt: régi fotók

Hogyan néztek ki a nagy egyetemek régen? Mi történt az épületekkel az elmúlt évtizedekben? Cikksorozatunkban utánajárunk, hogyan jöttek létre és változtak azok az épületek, amelyekben ma is egyetemi órák zajlanak. A 20. század elejétől, közepétől mutatunk Fortepan-fotókat a magyarországi egyetemekről: ez a Soproni Egyetem története.

Hirdetés

Magyar Királyi Bányamérnöki és Erdőmérnöki Főiskola – ez volt a neve 1904-től annak az intézménynek Selmecbányán, amely a trianoni békeszerződés után Sopronba került, és amely együtt tekinthető a mai miskolci és soproni egyetem elődjének is.

Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola Selmecbánya, 1906.

©

1934-1949 között – névváltozás után – a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Bánya-, Kohó- és Erdőmérnöki Karán folyt az erdőmérnök képzés – írja a Soproni Egyetemen honlapján – amely az alapja volt a soproni egyetemi képzésnek. Később az erdőmérnöki kar maradt, az egyetem többi része pedig “visszaköltözött”, akkor már Miskolcra – így született meg a Nehézipari Műszaki Egyetem néven a mai miskolci egyetem elődje.

Magyar Királyi Bányamérnöki és Erdőmérnöki Főiskola Sopron, 1940.

©

A soproni kar 1952-ben Erdőmérnöki Főiskola néven önálló egyetemmé fejlődött. Rá tíz évre a Faipari Mérnöki Kar létrehozásával megalakult az Erdészeti és Faipari Egyetem. Majd 1996-tól Az intézmény neve Soproni Egyetem lett.

Soproni kollégium 1968-ban

©

Közben létrejött a felsőfokú Óvónőképző Intézet, amely aztán Benedek Elek Pedagógia Főiskolaként működött, ezt a 2000-ben hét egyetemi karral létrejövő létrejövő Nyugat-magyarországi Egyetemhez csatolták. Majd több kar különválásával 2017-től – elnyerve mai formáját – ismét Soproni Egyetem lett az intézmény neve.

Még több egyetem történetéről itt olvashattok.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!