Hirdetés

„A programozáson kívül elég okés volt a feladatsor” – ilyennek látták a diákok a középszintű digitális kultúra érettségit

3 perc olvasás
„A programozáson kívül elég okés volt a feladatsor” – ilyennek látták a diákok a középszintű digitális kultúra érettségit

Az Excel és a Word sem okozott gondot az érettségizőknek, az igazi mumus azonban a programozás volt. Mutatjuk, mennyire találták nehéznek a diákok a digitális kultúra érettségit középszinten.

Hirdetés

Idén az új, 2020-as nat miatt informatika helyett digitális kultúrából érettségiztek a diákok. Excelben és Wordben is kellett feladatot megoldaniuk az érettségizőknek, emellett pedig a vektorgrafikai és a programozási kérdésekre is kellett válaszolniuk.

Itt van minden eddigi érettségi nem hivatalos és hivatalos megoldása
  • Magyar nyelv és irodalom nem hivatalos (középszint) és hivatalos megoldások (közép- és emelt szint)
  • Matematika nem hivatalos (középszint) és hivatalos megoldások (közép- és emelt szint)
  • Történelem nem hivatalos (középszint) és hivatalos megoldások (közép- és emelt szint)
  • Angol nyelv nem hivatalos (középszint) és hivatalos megoldások (közép- és emelt szint)
  • Német nyelv hivatalos megoldások (közép- és emelt szint)

 

„Az Excel nagyon egyszerű, és a Word is nagyon könnyű volt. Maradjon ilyen jövőre is”

– számolt be lapunknak Lorin, egy esztergomi gimnázium érettségiző diákja, aki összességében nehezebb vizsgára számított. Elmondása szerint arra készült, hogy össze kell majd kaparnia a 25 pontot, ehhez képest most úgy érzi, még a hármast is elérheti.

Bár a vektorgrafikát nem tanulták az órán, így az sem volt könnyű. A legnagyobb nehézséget mégis a programozás okozta, amelynek feladatában egy társasjáték résztvevőjének a dobásai alapján kellett bemutatniuk a játék menetét. Ugyan a gimnáziumban tanultak programozni, de nem azon a szinten, amit a feladat elvárt volna. Emellett Lorin otthon is teljesen más típusokat gyakorolt, mint amit végül élesben kaptak.

Hasonló véleményeket osztott meg velünk a békéscsabai Kitti is. Szerinte a „programozáson kívül elég okés volt a feladatsor”, de összességében ő is kicsit nehezebb vizsgára számított.

Hirdetés

A diák azt is elmesélte, hogy az órákon nem lettek normálisan felkészítve a programozásra, majd hozzátette, hogy a tanáruk sem számít arra, hogy az a rész jól fog nekik sikerülni.

Az adatbázis készítése és a Word is könnyen megoldható volt, azonban az exceles feladat megfogalmazása nagyon rossz volt.

„Ha a mintán nem lett volna ott az eredmények negyede akkor nem is lehetett volna megcsinálni”

– mondta Kitti.

A középszintű digitális kultúra gyakorlati feladatsorával az alábbi cikkünkben foglalkoztunk:

 

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!