Hirdetés

A második rövid esszét írtátok? Mutatjuk, hogy kellett megoldani

3 perc olvasás
A második rövid esszét írtátok? Mutatjuk, hogy kellett megoldani

A középszintű töriérettségi második felében két rövid és két hosszú esszé közül kell egyet-egyet kellett megoldaniuk a vizsgázóknak. Most a második választható rövid esszé, a 14-es feladat megoldásait hoztuk el nektek. Nagyon fontos, hogy ez nem a hivatalos javítókulcs, azt csak holnap teszi elérhetővé az Oktatási Hivatal.

Hirdetés

Folyamatosan frissülő tudósításunkat innen követhetitek. Az első infókat a töriérettségiről itt találjátok, a szaktanári véleményt pedig innen érhetitek el.

Az érettségi 12 feladatból álló első felének javítókulcsát itt találjátok.

Ha az első rövid esszét választottátok, akkor itt nézhetitek meg szaktanárunk által kidolgozott megoldását, ha viszont a másodikat, akkor azt itt láthatjátok. Az ajánlott szövegben zárójeles nagybetűkkel jelöltük a pontszerzéshez szükséges adatokat, információkat.

Íme a szaktanárunk által javasolt megoldás:

Hirdetés

Auschwitz

A II. világháború idején (1939-1945) (T) a náci Németország különböző típusú táborokat hozott létre a zsidók, a kommunisták, a cigányok és egyéb általuk aszociálisnak, illetve deviánsnak nevezett csoportok számára.

A koncentrációs táborokat SS-egységek őrizték, a legnagyobb méretű a lengyelországi (T) Auschwitz területén volt. Itt haláltábor működött, amely az endlösung (K) (végső megoldás, 1941) kivitelezése érdekében jött létre. (E) A haláltáborokat a tömeggyilkosság hatékony végrehajtása céljából alakították ki. A vonattal érkező deportáltakat szétválogatták (E), majd a munkaképeseket fogolyként kényszermunkára alkalmazták (F). A foglyok feladata volt a hadiiparhoz szükséges termékek készítése (F), munkájukat úgy végezték, hogy minimális élelmet kaptak (E). Akik nem voltak munkaképesek azokat rövid, vagy középtávon megsemmisítették.

Gázkamrákat alkalmaztak a zsidók és romák kivégzésére, ide pedig a gettósítás (K) után a deportálások (K) segítségével vonaton juttatták el az embereket E). A különféle típusú náci táborokban több millió embert tartottak fogva és bántalmaztak (E). Az SS (K) vezetésével,  a németek és kollaboránsaik segítségével csupán a haláltáborokban több mint hárommillió zsidó foglyot végeztek ki. A II. világháborúban 6 millió zsidó halt meg, ezt a népirtást holocaustnak nevezzük (E). Az auschwitzi tábort 1945 januárja folyamán szabadította fel a szovjet Vörös Hadsereg.

A legfrissebb infókról a folyamatosan frissülő érettségi tudósításunkból olvashattok:

 

 

 

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!