Hirdetés

A felvételi legfontosabb kérdései: van olyan, hogy nem indul el egy meghirdetett szak?

2 perc olvasás
A felvételi legfontosabb kérdései: van olyan, hogy nem indul el egy meghirdetett szak?

Mikor nem indul el egy felvételin meghirdetett szak? Az érettségik után a legtöbben biztosan belevetitek magatokat a pontszámolásba és a felvételi ügyintézésbe. Összeszedtük a legfontosabb szabályokat.

Hirdetés

Arról már írtunk, pontosan mikor tudjátok meg a végleges felvételi ponthatárokat, most azt szedtük össze, mire kell még figyelnetek a ponthatároknál.

Nagyon fontos, hogy ponthatár alatti felvételi összpontszámmal nem vehető fel egy jelentkező sem egyetemre, viszont fordítva is van egy szabály: ha eléritek a ponthatárt, akkor az egyetemnek fel kell vennie benneteket, kivéve, ha a jelentkezés sorrendjében előrébb megjelölt helyre már bekerültetek, vagy ha a meghirdetett szakot nem indítják el.

De mikor nem indítanak egy előre meghirdetett szakot?

Ne izguljatok, a nagy és népszerű szakok esetében ez nem olyan népszerű lépés. Erre akkor kerülhet sor, ha az adott képzésen a felvétel alapvető feltételeit teljesítő, azaz érvényes felvételi pontszámmal rendelkező jelentkezők száma nem éri el tájékoztatóban megadott minimális szakos kapacitást. Ezt hol tudjátok csekkolni? A felvin minden szak mellett van egy kapacitásszám minimum és egy maximum is – bár mindenki az utóbbit figyeli a jelentkezésnél, a minimumszám is fontos lehet, például ilyen esetekben. Sok olyan kislétszámú képzés van – alap- és mesterszakon is -, ahol a minimumszám 5 fő, hiszen nem sokan jelölik meg a képzést, ha azonban ezt nem éri el a felvehető leendő hallgatók száma, akkor a képzést indítók dönthetnek úgy, hogy az adott szak idén nem indul.

Az is előfordulhat, hogy megfelelően felkészült jelentkezők hiányában nem indul új évfolyam – olvasható a Felvi oldalán. Természetesen erről is az intézmény dönt olyan képzések esetében, ahol pélául a felvételinek egy alkalmassági vagy külön felvételi vizsga is feltétele.

Az idei felvételivel kapcsolatban itt olvashatjátok a legfrissebb cikkeinket.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!