Hirdetés

A felnőtté válás éveit is megnehezíti a koronavírus-járvány

3 perc olvasás
A felnőtté válás éveit is megnehezíti a koronavírus-járvány

A mostani végzősöknek nemcsak az érettségi körüli bizonytalansággal és az elmaradt iskolai mérföldkövekkel – szalagavató, bankett, szerenád, ballagás – kell megküzdeniük, a pandémia az identitáskeresés időszakát is megnehezíti. E téren is egészen másként alakul az életük, mint a két-három évvel idősebb társaiknak.

Hirdetés

Ebben az életszakban már nem a szülő, a tanár az a viszonyítási pont, amelyiknek a fiatal meg akar felelni, sokkal inkább a kortársaktól várja a visszajelzéseket. Most ez a lehetőség is megszűnt, vagy legalábbis átkerült az online térbe

– magyarázta a hvg 360-nak Nemes Orsolya generációkutató. Mint mondta, ez a korosztály az úgynevezett formatív éveiben van, e képlékeny időszak végén stabilizálódik az az értékrend, világnézet, ami a későbbi életutat nagyban meghatározza.

Bozóki Eszter pszichológus szerint azzal, hogy most minden online történik a mai 18 évesek „nem tudnak kivonulni a családi létből, nem tudnak csámborogni, olyanokat csinálni, amit a szülők nem feltétlen néznek jó szemmel, nem tudnak egészségesen lázadni”. Pedig pont ezeknek az éveknek kellene szólnia a nagy szerelmekről és a nagy csalódásokról.

Azzal Palkovits Nóra tanácsadó szakpszichológus is egyetért, hogy a jelenlegi helyzet valóban nehéz lehet a diákoknak, de úgy véli, ez a későbbi ismerkedésben feltételezhetően nem okoz majd problémát. “Most viszont hiányállapotnak érzékelhetik a kapcsolatok beszűkülését, kifakulását az online platformokra korlátozódva. Feltehetően a pandémia után visszaáll a megszokott működés a kapcsolódások terén is, a kapcsolódásra való képességünket pedig nem felejtjük el ennyi idő alatt” – mondta korábban az Eduline-nak.

Hirdetés

Bozóki Eszter szerint sem kell mindent tragikusan felfogni, nem csak rossz oldala van ennek az egyedülálló időszaknak. Lehet, hogy a mai 18-19 éveseknek egy-két körrel tovább fog tartani megtalálniuk a saját útjukat, de a modern világban könnyen váltanak az emberek – akár hasznukra is válhat, hogy az ehhez szükséges rugalmasságot ők már fiatalon megtanulhatták.

Az érettségizők nehézségeiről, illetve a kialakulóban lévő Zoombi generációról itt olvashattok bővebben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

 

Forrás



Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!