Hirdetés

„A feladatsor igényes, megfelelő volt a nehézségi szintje, és az idő is elegendő kellett legyen” – Szaktanári vélemény a németérettségiről

3 perc olvasás
"A feladatsor igényes, megfelelő volt a nehézségi szintje, és az idő is elegendő kellett legyen" – Szaktanári vélemény a németérettségiről

Véget ért az idei középszintű német írásbeli érettségi. A vizsga után az idei feladatsorról Bártfay Rékával, a budapesti Goethe-Institut szakreferensével beszélgettünk.

Hirdetés

Délben véget ért a középszintű németérettségi. A vizsga során  a diákoknak számot kellett adniuk az olvasott szövegértési kompetenciáikról és a nyelvtantudásukról, de tesztelték a hallás utáni szövegértésüket és az íráskészségüket is, mindezt 180 perc alatt.

Igényesek a szövegek

 

Fiataloknak szóló, klasszikus témakörök, amelyek a tankönyvek feladataiból is már minden tanuló számára ismertek, mint az egészséges életmód, utazás, környezetbarát közlekedés, vagy a  stressz – mondta a Bártfay Réka, aki hozzátette, hogy a  3. feladat kicsit nehezebb feladattípus, és viszonylag új az érettségik történetében, hogy a szövegkoherenciára kérdeznek rá, de – ha a korábbi érettségiből nem is ismert – a tankönyvek kínálnak erre a típusú problémára gyakorlási lehetőséget. Mindig a 4. feladat a legigényesebb, ahol most egy 7 részre osztott szöveget kellett egy egésszé gyúrni.

 

A hallásértés nehézségi szintje megfelelő, a feladatok relevánsak, az utóbbi évek típusfeladataival találkozhattak idén is a szaktanár szerint. A nyelvhelyességnél sem érte semmilyen váratlan elvárás az érettségizőket: az elsö feladattípus ismerős, de nehézített terep, hogy a megoldásra szánt szavak csupa nagy betűvel íródnak, így nem segít a nagybetű abban, hogy melyik is a főnév. A 2. feladatban viszont nem kerül sor szófájváltásra, ami jócskán megkönnyíti a feladat megoldását.

 

A szakreferens szerint az íráskészség része is teljesen releváns, kiszámítható volt:

Hirdetés

„Ki ne szeretne a nyár közeledtévél nyaralásról gondolkodni és írni? A 2. feladat a filozofikus gondolkodásra hajlamos diákoknak kedvezett. Bár szavakba önteni, hogy mi is tesz minket boldoggá – nem mindig egyszerű. De egy gyakorlott nyelvtanulónak mindenre van egy találó válasza” – mondta.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!