Hamarosan itt az érettségi, azonban még bőven van időtök, hogy hasznosan töltsétek a következő két és fél hetet. Összeszedtük pár tippet és trükköt, amivel hatékonyabbá tehetitek a felkészülést.

hirdetés

Kezdjétek az elején!

Sokan rossz ötletnek gondolják a listákat, mert korlátozhatnak, de sokkal koncentráltabban tudtok haladni. Így ha mielőtt belekezdenétek, szedjétek össze a gondolataitokat. Írjátok ki a napi terveket egy papírra, és ha megcsináltátok őket, húzzátok ki a listáról. Egy idő után az, hogy látjátok, mennyi mindent megcsináltatok már, szintén motiválni fog.

A gyakorlás, a tudás…

Nagyobb magabiztossággal vághattok neki a megmérettetésnek, ha tudjátok, hogy mire számíthattok. Az előzetesen megszerzett rutin könnyen átsegíthet a nehézségeken, ha a stressz és a vizsgadrukk hirtelen leblokkolna. Csináljatok meg néhány típusfeladatot, hogy tisztában legyetek vele, milyen logikát érdemes követni az adott feladattípus megoldásakor. Ezen felül nézzétek meg a megoldókulcsokat is. Nem csak az eredmény ellenőrzése miatt, hanem az értékelési szempontok miatt is. Ha tudjátok, egy feladattípusnál mire kaphattok pontokat, nagy valószínűséggel nem fogtok figyelmetlenséggel pontokat veszíteni.

©

Gyakoroljatok élesben

Nem elég a magabiztosság, azt is gyakorolni kell, hogyan oszthatjátok be az időtöket a leghatékonyabban a vizsgák alatt. Egy hétvégi napot vagy egy délutánt szánjatok rá, hogy kinyomtattok egy komplett feladatsort egy választott tantárgyból és az elejétől a végéig megoldjátok. Tartsátok be a szabályokat, állítsatok stoppert és tartsátok be az időkeretet. Nézzétek meg, mire mennyi idő alatt tudtok válaszolni, így az érettségin is tudtok majd kalkulálni az egyes feladatokkal. Ha pedig megoldottátok az összes feladatot, pontról pontra ellenőrizzétek és írjátok fel magatoknak, mi az, amire máskor jobban kell figyelni.

Tartsatok szünetet

A felkészülés és tanulás ezen szakasza is ugyanolyan fontos mint maga a tanulás. Tervezzétek be előre, így nem kell megszakítani semmit sem, hiszen előre úgy oszthatjátok be a tanulást és a szüneteket, ahogy nektek jó. Levegőzzetek, mozogjatok vagy csak pihentessétek a szemeteket. Utána több energiával tudtok majd teljesíteni!

hirdetés

+1 Kérjetek tanácsot, ha kell

Még bőven van időtök arra, hogy az érettségi előtt kiderítsétek, mi az amire több időt kell majd szántok. Ha pedig tudjátok, mik azok, amik nehezebben mennek, akkor nyugodtan kérjetek segítséget tanároktól, nagyobb testvértől vagy barátoktól. Már az is nagy segítség lehet, ha beszéltek arról, mitől tartotok.

Forrás: Eduline