A tartalom eléréséhez kérjük, lépj be!
Kezdd itt
Szavas kereso
Szint kereso
Top 10 feltöltő

Top 10 feltöltő


Nemzetközi konfliktusok a hidegháború idején

VN:F [1.9.22_1171]
Értékeld
Beküldő: - Szólj hozzá
Szint: Közép Kedvencekhez
Megnézték:
7617
Nyomtasd
Dátum: 2012-04-06 Küldd tovább
  Letöltés

Nemzetközi konfliktusok a hidegháború idején

 

 

I. A kétpólusú világ kialakulása

USA Szovjetunió
Gazdaságilag, katonailag megerősödve. Óriási gazdasági- és emberveszteség.
Első atombomba. Óceánpajzsuk van. Feloszlatják a kommunista internacionálét
Életszínvonal növekedés. Létrehozzák a Komminformot:
A világ ipari termelésének felét adják Tájékoztató Irodák
Ezért nem zárkózhatnak el a világpolitikától. Katonailag nagyon megerősödik.

                                              

                                      

II. Szovjet előretörés

1945. London: Külügyminiszterek tanácsa: a Szovjetunió kijelenti, hogy az általa megszállt területeken az ő feladata a béke fenntartása, így 1945-1946-ban minden általuk megszállt országban aktivizálják a kommunista pártokat.

1941. A Szovjetunió és Nagy Britannia bevonul Iránba, hogy megvédjék a németektől. 1945 második felében Nagy Britannia kivonul, a szovjetek viszont ott maradnak. Az Iráni kormány követeli, hogy a szovjetek vonuljanak ki, de ők nem teszik, s létrehoznak egy ellenkormányt. De Nagy Britannia és az USA közbelép, s meghátrál a Szovjetunió.

1946. március. 5: Fullton: Churchill híres beszéde, melyben felismeri, hogy Európa kettészakadt. Ő használja először a „Vasfüggöny” kifejezést is.

Görögország: 1944: polgárháború, ami brit beavatkozással ér véget. 1946-ban szovjet kommunisták újra ki akarják robbantani a polgárháborút, de az USA közbeavatkozik. Ekkor születik meg a Dominó-elv fogalma: ahol kommunisták vannak, ott a szomszédos országokat is befolyásuk alá vonják. Erre válaszol 1947-ben a Truman- doctrina (elv), ami szerint meg kell akadályozni, hogy újabb államok kerüljenek a Szovjetunió érdekszférájába.

1947: Georges Marsall létrehozza a Marsall-segélyt (amerikai): 1959-ig kaphatják az egyes államok, ami 10% kölcsön, és 90% segély. Kap: Nagy Britannia, Franciaország és az USA által megszállt német területek. A Szovjetunió viszont elhatárolódik, s a befolyása alatt lévő országoknak megtiltja a segély kérését.

 

III. Német kérdés

1948: Németország nyugati részén bevezetik az új német márkát, de ez ellen a Szovjetunió tiltakozik (Berlint és Németországot 2 részre osztották: Nyugati: USA, Franciaország, Nagy Britannia; Keleti: Szovjetunió).

Szovjetunió lezárja, blokád alá vonja Berlint, s a nyugati részre csak légi úton lehet élelmiszert szállítani.

1961-ben felépítik a berlini falat a tömeges szökések miatt (Keletből Nyugatra menekültek, mert onnantól kezdve már nem Szovjetunió befolyása alatt voltak.)

Németország kettészakad.

1947-ben létrejön a bizóna (USA+ Nagy Britannia megszállási övezete egyesül).

1948-ban létrejön a trizóna (USA+ Nagy Britannia+ Franciaország megszállási övezete egyesül.)

1949. Májusában létrejön az NSZK (Német Szövetségi Köztársaság), aminek Bonn lesz a székhelye.

1949. október: NDK (Német Demokratikus Köztársaság) (Keleti rész)

1949. április. 4: megszületik a NATO: Észak- Atlanti szerződés: tagjai: USA, Kanada, Nyugat-Európai államok. 1955-ben csatlakozik az NSZK. Erre válaszul a Szovjetunió létrehozza a Varsói egyezményt.

A Szovjetuniónak és az USA-nak is van atombombája, így kölcsönösen sakkban tartják egymást.

 

IV. Koreai háború (1950-1953)

Előzménye:

1945-ig Japán uralma érvényesül, majd a 38. Szélességi foktól Északra a Szovjetunió, délre pedig az USA szabadítja fel.

1950. Észak-Korea (Szovjetunió és Kínai kommunisták támogatják) megtámadja Dél-Koreát (USA támogatja).

1953. Panmindzsoni fegyverszünetben megállapodás, hogy a 38. Szélességi fok mentén ketté osztják Koreát.

1953. Meghal Sztálin: 1947-1953: a Hidegháború klasszikus időszaka.

 

V.   Fegyverkezési verseny

1949. Szovjet atombomba.

1957. Szputnyik-sokk: első műhold (Szovjetunió).

1961: Jurij Gagarin: az első ember az ürben. (Szovjet).

1952. Hidrogénbomba az USA-ban. 1953. Szovjetunióban is van hidrogénbomba.

1969. Niel Armstrong a Holdra lép. (USA)

CIA és KGB ügynökök.

 

VI. Háborús konfliktusok

1950-es években Nasszer áll Egyiptom élén. Az angol gyarmatosítókkal szemben a Szovjetunióhoz fog közeledni. A Szuezi csatornát államosítani fogja. Célja: az Asszuáni gát költségeinek fedezése. (Níluson épült, és elektromos áramot is termel). A Szuezi csatorna államosítása miatt francia és brit csapatok vonulnak be Egyiptomba (1956 októberében). A Szovjetunió és az USA is beavatkozik, erre a franciák és a britek kivonulnak.

1962: Kubai rakétaválság: Kubába szovjet rakétákat telepítenek (Az USA-nak Törökországban vannak rakétái). Az USA blokád alá vonja Kubát, végül kölcsönös megegyezést kötnek a rakéták leszereléséről. 1963: Megegyeznek, hogy egy forródrótot létesítenek Washington és Moszkva között, hogy elkerülhessék az atomháborút.

1946-1975: Vietnámi háború: 1940-ben megszállják a Japánok Vietnámot. Az északi területeket Kína Szovjet segítséggel szabadítja fel, a déli területeket a szövetségesek (Anglia és Franciaország) szabadítja fel, és a franciák ott maradnak, mint egykori gyarmattartók. 1945-ben az Északi területeken megalakul a Vietnámi Demokratikus Köztársaság: a kommunista Ho Si Mink lesz a vezére. 1946-ban felszabadító háborút indítanak a franciák ellen. 1954-ben létre jön a genfi egyezmény: A franciák elhagyják Dél-Vietnámot, de kettéosztják a 17. Szélességi kör mentén az országot: egy déli demokratikus, és egy északi kommunista részre. Az északiak által támogatva folyamatos partizán-háború az USA barát (déli) Vietnám ellen. (Ezeket nevezzük Vietkongoknak). 1973-ban kivonják az amerikai katonákat a háborúból, így 1975-ben a kommunista Észak-Vietnám egyesíti magát a Déliekkel, így az egész Vietnám kommunista lesz. Érvényesül a Dominó-elv és Kambodzsa és Laosz is kommunista lesz.

 


 

Facebook hozzászólok

Facebook hozzászólók

Hozzászólok

Ha szeretnél hozzászólni, lépj be!

Ezt olvastad már?
Erdély társadalmi berendezkedése

I. Az ország három részre szakadása 1532: I. Szulejmán Bécs...

Close