A tartalom eléréséhez kérjük, lépj be!
Kezdd itt
Szavas kereso
Szint kereso
Top 10 feltöltő

Top 10 feltöltő


Sav-bázis reakciók és redoxireakciók

VN:F [1.9.22_1171]
Értékeld
Beküldő: - Szólj hozzá
Szint: Közép Kedvencekhez
Megnézték:
3816
Nyomtasd
Dátum: 2008-03-01 Küldd tovább
  Letöltés

Sav-bázis reakciók

Protonátadással járó, ún. protolitikus reakciókat sav-bázis reakcióknak nevezzük. Azokat a molekulákat, ionokat, amelyek a protont leadják savaknak, amelyek felveszik, bázisoknak nevezzük.

A Brönsted-elmélet értelmében egy molekuláról vagy ionról csak akkor mondhatjuk, hogy sav vagy bázis, ha tudjuk, hogy milyen reakcióban vesz részt, mert ugyanaz a részecske lehet sav is és bázis is.

Azokat a vegyületeket nevezzük savnak, amelyek vízzel szemben savként viselkednek. Az erős savak egymással szemben már viselkedhetnek bázisként. Az erősebb sav a gyengébbnek átadhatja a protonját.

 

Sók hidrolízise

A sók vizes oldatának a kémhatása nem feltétlenül semleges, lehet savas és lúgos is, a vízzel történő kémiai reakció, a hidrolízis következtében.

A hidrolízis olyan sav-bázis reakció, amelynek során a vízmolekula protont ad át a só anionjának, vagy protont vesz fel a só kationjától.

 

Redoxireakciók

Minden olyan reakciót, amelyben elektronleadás és elektronfelvétel (elektronátadás) történik, redoxireakciónak nevezünk. Az elektronleadás és –felvétel egyidejűleg játszódik le.

Az a részecske (molekula, atom, ion) amely elektront ad le oxidálódik, amely elektront vesz fel, redukálódik.

Oxidálószer az a részecske, amely elektront vesz fel, azaz egy másik részecskétől elveszi az elektront, tehát oxidálja azt. Redukálószer az a részecske, amely redukálni képes a másik részecskét (elektront ad át neki).

Az atomok oxidációs állapotának értelmezésére vezették be az oxidációs számot.

Azokat a kémiai folyamatokat, amelyekben oxidációs szám változása történik, redoxifolyamatoknak tekintjük. Ha a molekula egy atomja, vagy egy ion oxidációs száma a reakció során csökken, akkor az redukálódik: az oxidációs szám csökkenése elektronfelvételnek felel meg.

 


 

Facebook hozzászólok

Facebook hozzászólók

Hozzászólok

Ha szeretnél hozzászólni, lépj be!

Ezt olvastad már?
Telített szénhidrogének

A telített nyílt láncú szénvegyületeket az érvényes nevezéktan szerint alkánoknak...

Close