A tartalom eléréséhez kérjük, lépj be!
Kezdd itt
Szavas kereso
Szint kereso
Top 10 feltöltő

Top 10 feltöltő


Oxovegyületek csoportjai

VN:F [1.9.22_1171]
Értékeld
Beküldő: - Szólj hozzá
Szint: Közép Kedvencekhez
Megnézték:
3731
Nyomtasd
Dátum: 2008-03-01 Küldd tovább
  Letöltés

Az oxovegyületek karbonilcsoportot, illetve oxocsoportot tartalmaznak. A funkcióscsoport elhelyezkedése alapján két csoportba sorolhatók.

  • A karbonilcsoport a láncvégen helyezkedik el, és csak egyetlen másik szénatomhoz kapcsolódik , az ilyen vegyületek az aldehidek. Az aldehidek funkciós csoportja a formilcsoport. Nevüket az alapszénhidrogén nevéből képezzük úgy, hogy a név -al végződést kap.
  • A karbonilcsoport a lánc közben helyezkedik el, vagyis két másik szénatomhoz kapcsolódik. Az ilyen vegyületek a ketonok. A ketonok jellemző funkciós csoportja a karbonilcsoport. Elnevezésüknél az alapszénhidrogén nevét -on végződéssel látjuk el, és a név elé írt számmal jelöljük a karbonilcsoport helyét.

 

Aldehidek

Metanal (formaldehid) HCHO: Szúrós szagú, színtelen gáz. Vízben jól oldódik. 30-40%-os vizes oldata formalin néven kerül forgalomba. A formaldehid sejtméreg, ezért fertőtlenítésre is használják. A műanyagipar nagy mennyiségben használja fel a formaldehidet (bakelitgyártás). Előállítása a metanol oxidációjával történik.

Ketonok

Propanon (aceton) CH3-CO-CH3: Kellemes szagú, alacsony forráspontú színtelen folyadék. Vízzel és alkohollal korlátlanul elegyedik. Az ipar oldószerként és egyes szintézisek kiindulási anyagaként használja. Igen erélyes oxidálószerrel oxidálható (karbonsavvá alakul).

 


 

Facebook hozzászólok

Facebook hozzászólók

Hozzászólok

Ha szeretnél hozzászólni, lépj be!

Ezt olvastad már?
Karbonsavak

A karbonsavakra jellemző funkciós csoport a karboxilcsoport, amely egy oxo-és...

Close