A tartalom eléréséhez kérjük, lépj be!
Kezdd itt
Szavas kereso
Szint kereso
Top 10 feltöltő

Top 10 feltöltő


Másodrendű kémiai kötések

VN:F [1.9.22_1171]
Értékeld
Beküldő: - Szólj hozzá
Szint: Közép Kedvencekhez
Megnézték:
9156
Nyomtasd
Dátum: 2013-04-23 Küldd tovább
  Letöltés

kemiai_kotesek1. Foglaljuk össze és ismertessük a másodrendű kötéseket!

 A másodrendű kémiai kötések jóval gyengébb kapcsolódást jelentenek, mint az elsőrendű ionos, a kovalens vagy a fémes kötés.

 

2. a) Milyen másodrendű kötés alakulhat ki az alábbi molekulák halmazaiban?

  • H2 – diszperziós kötés,
  • O2 – diszperziós kötés,
  • SO2 – dipólus-dipóluskötés,
  • CO2 – dipólus-dipóluskötés,
  • NH3 – hidrogén kötés

 

b) Standard körülmények között a felsorolt anyagok mindegyike gáz-halmazállapotú. Miért?

Standard állapotnál a hőmérséklet 25 oC és ezeknek az anyagoknak a forráspontja mind ez alatt az érték alatt található. Gyenge a molekularács és a másodrendű kötések hő hatására könnyebben felszabadulnak.

 

3. Ha egy elsőrendű kötés energiája: 80 kJ/mol, milyen érték lehet a másodrendű kötések energiája? Milyen molekulák között alakul ki a legkisebb és a legnagyobb energiatartalmú másodrendű kémiai kötés?

Mivel a másodrendű kötések gyengébbek, mint az elsőrendűek, ezért a kötési energiájuk is kisebb lesz. Azoknál a molekuláknál, amelyeknél hidrogénkötés van, az energia 20-40 kJ/mol között, míg a lazább dipólus-dipólus és a diszperziós kötéseknél ez az érték csak 0,4-8 kJ/mol között van.

 

4. Miért illékonyak (szublimálhatók) az alábbi anyagok: jód, naftalin, kámfor?

A szublimáció az a halmazállapot-változás, melynek során a cseppfolyós állapot kihagyásával a szilárd anyag gázzá. Az olyan laza molekularácsos anyagok szublimálnak, mint a jód, a naftalin és a kámfor. A molekulák között gyenge másodlagos kölcsönhatás van.

 

5. Az alábbi gázok közül melyik cseppfolyósítható a legkönnyebben, illetve a legnehezebben? Indokoljuk is válaszunkat! NH3, CO, CO2, SO2

Könnyen cseppfolyósítható az NH3, CO2, SO2, mert molekulái között erősebb másodrendű kölcsönhatás van, mint a CO molekulái között.

 

6. Melyik másodrendű kémiai kötésnek van rendkívül nagy jelentősége a természetben, a biológiai rendszerekben? Írjunk példát és indoklást!

Például a hidrogénkötés igen fontos szerepet játszik a víz halmazállapotának kialakulásában és változásaiban. Kattints ide, ha még többet szeretnél megtudni róla!

 


 

Facebook hozzászólok

Facebook hozzászólók

Hozzászólok

Ha szeretnél hozzászólni, lépj be!

Ezt olvastad már?
Az ionos kötés

1. Írjuk le az ionos kötés kialakulását! Az atomokból elektronleadással...

Close