A tartalom eléréséhez kérjük, lépj be!
Kezdd itt
Szavas kereso
Szint kereso
Top 10 feltöltő

Top 10 feltöltő


A kémiai egyensúly

VN:F [1.9.22_1171]
Értékeld
Beküldő: - Szólj hozzá
Szint: Közép Kedvencekhez
Megnézték:
5030
Nyomtasd
Dátum: 2008-03-01 Küldd tovább
  Letöltés

A kémiai egyensúly megfordítható kémiai reakció esetén lép fel. Megfordítható egy kémiai reakció, ha a képződött anyagok egy része visszaalakul a kiindulási anyagokká. Amikor az odaalakulás sebessége egyenlővé válik a visszaalakulás sebességével, beáll a kémiai egyensúly.

A kémiai egyensúly egy dinamikus egyensúly, ami azt jelenti, hogy továbbra is végbemegy mind a két reakció, de egyforma sebességük miatt egyik anyag koncentrációja nem változik tovább.

A kémiai egyensúly feltétele, hogy az odaalakulás sebessége megegyezik a visszaalakulás sebességével. A képződött anyagok megfelelő hányadán vett szorzata osztva a kiindulási anyagok megfelelő hányadán vett szorzatával megadja a reakció egyensúlyi állandóját, amit K-nak nevezünk. Az egyensúlyi állandó jellemzi a megfordítható reakció kémiai egyensúlyát.

 

Egy kémiai reakció egyensúlyát befolyásoló tényezők

  • A hőmérséklet változása: A hőmérséklet növelése mindig az endoterm folyamatot gyorsítja meg, a hőmérséklet csökkenése pedig az exoterm folyamatot.
  • A reagáló anyagok vagy termékek koncentrációjának megváltozása: A kiindulási anyagok koncentrációjának növelése vagy a képződött anyagok koncentrációjának csökkentése az odaalakulás sebességét befolyásolja.
  • A nyomás változása: Csak a mól-szám változással járó reakciók egyensúlyát befolyásolja. A nyomás növelése a mól-szám csökkenés irányába gyorsítja a reakciósebességet, a nyomás csökkenése pedig a mól-szám növekedés irányába gyorsítja a reakciósebességet.

 


 

Facebook hozzászólok

Facebook hozzászólók

Hozzászólok

Ha szeretnél hozzászólni, lépj be!

Ezt olvastad már?
Sav-bázis reakciók és redoxireakciók

Sav-bázis reakciók Protonátadással járó, ún. protolitikus reakciókat sav-bázis reakcióknak nevezzük....

Close