A tartalom eléréséhez kérjük, lépj be!
Kezdd itt
Szavas kereso
Szint kereso
Top 10 feltöltő

Top 10 feltöltő


A számítógép felépítése

VN:F [1.9.22_1171]
Értékeld
Beküldő: - Szólj hozzá
Szint: - Kedvencekhez
Megnézték:
6382
Nyomtasd
Dátum: 2007-12-20 Küldd tovább
  Letöltés

A számítógép felépítése

A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a RAM mérete és típusa, a merevlemez sebessége és kapacitása határozza meg. A gyakorlatban a CPU és a memória az alaplapon helyezkedik el. Az alaplap egy többrétegű nyomtatott áramköri lap, amelyen különbözp méretű és alakú csatlakozók helyezkednek el, melyek biztosítják az összeköttetést a hardvereszközök és a processzor között.

Központi vezérlőegység: A számítógép agya a központi vezérlőegység (CPU: Central Precessing Unit). Két fő része a vezérlőegység (CU: Control Unit), ami a memóriában tárolt program dekódolását és végrehajtását végzi, valamint az aritmetikai és logikai egység (ALU: Arithmetical and Logical Unit), ami a számítási és logikai műveletek eredményének kiszámításáért felelős. A központi vezérlőegységet processzornak is nevezzük. Feladata a gép irányítása, a feldolgozási folyamatok vezérlése, az adatok feldolgozása, számítások elvégzése, a memóriában tárolt parancsok kiolvasása és végrehajtása, illetve az adatforgalom vezérlése. Az utasítások végrehajtásához a CPU átmeneti tárolóhelyeket, úgynevezett regisztereket használ, amelyek gyorsabban elérhetőek, mint a memória. A CPU-t sínrendszer köti össze a memóriával és a perifériavezérlőkkel. Megkülönböztetünk cím-, adat-, valamint vezérlősíneket. A vezérlősínen jelenik meg az órajel, amely a processzor ütemezéséhez használt jelforrás. Az egyes utasítások végrehajtására előre meghatározott számú óraütés áll rendelkezésre, a processzor csak hiba esetén figyel a tényleges végrehajtás befejezésére. A CPU sebességét megahertzben (Mhz) mérik. Az áramköröket vezérlő órajel frekvenciája a processzor sebességének mérőszáma. Ha az órajel például 300 Mhz, akkor a processzor 300 millió műveleti ciklust végezhet el másodpercenként. A mai személyi számítógépek többségében az – eredetileg az Intel által kifejlesztett – x86-os (286, 386, stb.) elvek alapján működő processzorokat találunk.

Memória: A memória elektronikus adattárolást valósít meg. A számítógép csak olyan műveletek elvégzésére és csak olyan adatok feldolgozására képes, melyek a memóriájában vannak. Az információ tárolása a kettes számrendszerben történik. A memória fontosabb típusai A RAM, a ROM, a PROM, az EPROM, az EEPROM és a FLASH memória.

A RAM (Random Acces Memory) véletlen elérésű írható és olvasható memória. A RAM az a memóriaterület, ahol a processzor a számítógéppel végzett munka során dolgozik. Ennek a memóriának a tartalmát tetszőleges sorrendben és időközönként kiolvashatjuk vagy megváltoztathatjuk. A RAM-ot más néven operatív tárnak is nevezzük. Minden bevitt adat először a RAM-ba íródik, és ott kerül feldolgozásra. Itt helyezkednek el és ezen a területen dolgoznak az aktuálisan működő programok is. A RAM azonban nem alkalmas adataink huzamosabb ideig való tárolására, mert működéséhez folyamatos áramellátásra van szükség.

A RAM-nak két fajtája van: a statikus és a dinamikus. A statikus RAM-ok (SRAM) belsőleg hasonló áramköröket használnak. Ezeknek a memóriáknak az a tulajdonságuk, hogy a tartalmuk addig tárolódik, amíg tápellátást biztosítunk. A statikus RAM-ok nagyon gyorsak és nem igényelnek frissítést sem. A tipikus elérési idejük néhány nanoszekundum. Emiatt a statikus RAM-ok jól használhatók cache memóriaként. A dinamikus RAM (DRAM) egy bitcella tömb, minden cellában egy tranzisztorral és egy kicsi kapacitással. A kapacitásokat fel lehet tölteni, ezzel két eltérő állapotot tudunk biztosítani a 0 és 1 tárolására. A dinamikus RAM-oknál ciklikusan ki kell olvasni az egyes bitcellák tartalmát és vissza kell írni. Ezt a frissítést 200-500 alkalommal kell megismételni. Ezt a folyamatot a dinamikus RAM-ok frissítésének nevezzük. Mivel a dinamikus RAM-oknak csak egy tranzisztor és egy kapacitás kell bitenként, a dinamikus RAM-ok kialakításakor sokkal nagyobb sűrűséget érhetnek el chippenként. Többféle dinamikus RAM létezik. A legrégibb típus az FPM DRAM.
Belsőleg bitek mátrixaként szervezett tömb, melyben külön címezzük a sort és az oszlopot és a megfelelő késleltetés után a bitmátrix adott cellájának tartalmát megkapjuk a kimeneten. Az EDO DRAM megengedi a második memóriahivatkozás elkezdését mielőtt még az előző eredménye megjelenne a kimeneten. Mind az FPM mind az EDO chipek aszinkronok, ami azt jelenti, hogy a cím és az adatvonal nem ugyanazzal az órajellel működik. Ezzel szemben az SD RAM hibridje a statikus és a dinamikus RAM-nak és egy órajel alatt végzi mindkét műveletet. A PROM ugyanolyan mint a ROM azzal a különbséggel, hogy felhasználó írhatja be a tartalmát egyszerre. E vonalban a következő találmány az EPROM volt, amit nem csak írni, hanem törölni is lehetett. Itt a chip egy kvarcablakon keresztül pár percig tartó erős ultraviola sugárzás hatására minden bitet 1-be állít és a beprogramozást ismét el lehet végezni. Az EPROM-nál még fejlettebb az EEPROM, amit impulzusokkal lehet törölni ahelyett, hogy be kelljen tenni egy speciális kamrába és ultraviola sugárzásnak kelljen kitenni. Ráadásul az EEPROM-ot helyben lehet programozni, míg az EPROM-ot csak egy külön erre kifejlesztett EPROM-programozó készülékkel. Az EEPROM-ok nem vehetik fel a versenyt a DRAM-okkal vagy az SRAM-okkal, mert azoknál 10-szer lassabbak és 100-szor kisebb kapacitásúak, ráadásul többe is kerülnek. Általában akkor használják őket mikor a feszültség nélküli tároló tulajdonságuk elengedhetetlen, illetve a fejlesztés során a még nem végleges állapotot tesztelik. De ezekkel a tárolókkal találkozunk a gyorsan változó szabványoknak és protokolloknak köszönhetően a készülékek többségében. A szervizekben egy erre alkalmas berendezéssel az újraprogramozás elvégezhető


 

Facebook hozzászólok

Facebook hozzászólók

Hozzászólok

Ha szeretnél hozzászólni, lépj be!


Hozzászólások (3)


Ezt olvastad már?
Az Internet története

Az Internet története és szolgáltatásai Az Internet története Az Intertnet...

Close