A tartalom eléréséhez kérjük, lépj be!
Kezdd itt
Szavas kereso
Szint kereso
Top 10 feltöltő

Top 10 feltöltő


A gazdasági rendszerek kibernetikai jellemzői

VN:F [1.9.22_1171]
Értékeld
Beküldő: - Szólj hozzá
Szint: - Kedvencekhez
Megnézték:
4591
Nyomtasd
Dátum: 2012-05-22 Küldd tovább
  Letöltés

A gazdasági rendszerek kibernetikai jellemzői (célszerűen működő, hierarchikus, önszabályozó, önszervező, öntanuló, határozatlan és meghatározhatatlan) és a gazdasági rendszerek irányításának főbb sajátosságai (negatív visszacsatoláson alapuló szabályozás)

A gazdasági rendszer személyek és eszközök szervezett csoportja (ember-gép rendszer), célorientáltan működik, képes saját tevékenységének elemzésére, megvalósul benne a szabályozás.

Tevékenysége kettős:

célkitűző

végrehajtó

A gazdasági rendszer kibernetikai jellemzői:

Célszerűen működő:

a rendszer tevékenységét célorientáltan végzi, képes a célok megfogalmazására és a teljesítési feltételek meghatározására, a cél elérését tudatos vezérléssel biztosítja

Önszabályozó:

ellentétben a kívülről irányított rendszerekkel, ez a rendszer mind az átalakítást végző, mind az irányítást ellátó egységek integráns részei a rendszernek. Elsősorban a működés során szerzett információkkal rendelkezik, az apriori információk (előre gyűjtött információk a vezérelt tulajdonságairól) száma kevesebb.

Önszervező:

A gazdaság állandó kölcsönhatásban van a környezettel, onnan hatások érik, valamint maga is hat a környezetre (input és output jeleken keresztül). A jelek lehetnek tervezettek, illetve nem tervezettek. A nem tervezett jelek zavaró jelként jelennek meg a gazdasági rendszer működésében. A stabilitás érdekében a GR-nek alkalmazkodnia kell a megváltozott feltételekhez, ami adaptációs képességet feltételez. Ez a képesség biztosítja a teljesítmény fenntartását a zavaró jelek hatása ellenére is. Ezért nevezik a gazdasági rendszereket önszervezőnek.

Hierarchikus:

a gazdasági rendszer több szintű, minden egyes szintnek van irányító egysége, melyek egymáshoz viszonyítva alá-fölérendeltségi viszonyban állnak.

Irányítási szintek:

Felső szintű: gazdasági rendszer alapvető céljait, stratégiáját érintő beavatkozás, mely valamennyi alrendszerre vonatkozik

Közép szintű: a zárt szabályozási körök, az alrendszerek kimeneteire vonatkozószabályozást végzik

Alsó szintű: szabályozási művelet végrehajtását biztosítja

Meghatározhatatlan:

a rendszer dinamikussága, a nagy elemszám és a köztük lévő számos kapcsolat miatt a rendszer állapotainak teljes körű leírása nem lehetséges.

Határozatlan:

az elemek működése, kapcsolata és állapota között sztochasztikus összefüggés van. Működésük eredménye, állapotaik valamint kimeneteleik csak valószínűsíthetők.

Öntanuló:

működésük korábbi tapasztalatait felhasználva képesek belső algoritmusaik átalakítására, irányítási folyamataik tökéletesítésére.


 

Facebook hozzászólok

Facebook hozzászólók

Hozzászólok

Ha szeretnél hozzászólni, lépj be!

Ezt olvastad már?
Az információelmélet alapfogalmai

Az információelmélet alapfogalmai (jel, adat információ, információs kapcsolat, jelátvitel) az...

Close