A tartalom eléréséhez kérjük, lépj be!
Kezdd itt
Szavas kereso
Szint kereso
Top 10 feltöltő

Top 10 feltöltő


Latin-Amerika

VN:F [1.9.22_1171]
Értékeld
Beküldő: - Szólj hozzá
Szint: Közép Kedvencekhez
Megnézték:
5180
Nyomtasd
Dátum: 2007-12-17 Küldd tovább
  Letöltés

A két legjelentősebb mezőgazdasági termelő Argentína és Brazília. Rosario a kukorica, Santos pedig a kávéexportjáról híres. A közép-amerikai köztársaságokat valaha banánköztársaságoknak nevezték, mert szinte egyetlen exportcikkük a banán volt, de evvel nagy monopóliumot tartottak a kezükben.

Kubában is a mezőgazdaság dominál, mégis állandó az élelmiszerhiány, s szinte minden termékre bevezették már a jegyrendszert. Az ország fő terménye a cukornád. Legismertebb terménye a dohány, melyből kubai szivarok készülnek, s a kubai rum is világszerte ismert.
A koka a kokain alapanyaga, s termesztésében a Bolívia-Kolumbia-Peru kokainháromszög jeleskedik.

Az iparosításban a latin-amerikai országok főleg külföldi tőkére támaszkodnak. Az állam a közlekedés és a nehézipar fejlesztésében vállal szerepet. Az idegen cégek profitjuk négyötödét kiviszik az országból, s csak keveset fordítanak új beruházásokra. A nehézipar csak néhány nagyobb ország nagyobb városaiban fejlődött ki, Buenos Airesban, Mexikóvárosban, Sao Paulóban.

Latin-Amerika mezőgazdasági termékeket és ásványi nyersanyagokat exportál. A legtöbb ország fő kereskedelmi partnere az USA. Argentína és Uruguay kevésbé kapcsolódik az USA külkereskedelmi érdekkörébe, mert hagyományos exportcikkeinek, a húsnak és a nyersbőrnek legfőbb felvevő piaca az Európai Közösség.

 


 

Facebook hozzászólok

Facebook hozzászólók

Hozzászólok

Ha szeretnél hozzászólni, lépj be!

Ezt olvastad már?
Kőzetlemezek, lemeztektonika

A kőzetburok egymáshoz képest elmozduló lemezekből áll. A Föld felszínét...

Close