A tartalom eléréséhez kérjük, lépj be!
Kezdd itt
Szavas kereso
Szint kereso
Top 10 feltöltő

Top 10 feltöltő


Az arab országok

VN:F [1.9.22_1171]
Értékeld
Beküldő: - Szólj hozzá
Szint: Közép Kedvencekhez
Megnézték:
6060
Nyomtasd
Dátum: 2007-12-17 Küldd tovább
  Letöltés

A területek csak kis százaléka művelhető, mégis a lakosság túlnyomó része földművelő. Az öntözetlen földeken rövid tenyészidejű növényeket tudnak termeszteni, amelyek a nyári aszály előtt betakaríthatók. Ilyen a búza, árpa, szőlő, mandula, pisztácia. Az öntözött földeken nagyobb a lehetőség. Nedves szubtrópus növényei is termeszthetők, mint például a citrusfélék, de az öntözetlen területek növényei is megteremnek kisebb kockázattal, s nagyobb termésátlaggal.

A térség legnagyobb potenciális veszélye a vízellátás elakadása. Valamennyi ország igyekszik saját vízkészleteit maximálisan kihasználni, nem gondolva másokra. Ez esetleges diplomáciai, s fegyveres összecsapások tárgya. Az Eufrátesz folyó szabályozását Törökország, Szíria és Irak a 60-as években elkezdte. 20 éve megszületett az a nagyszabású terv Törökországban, hogy vízi erőművek építésével Dél-Kelet-Anatóliát villamosítsák.

A vízügyi objektumok rendkívül értékesek, s különböző terrorista cselekmények célpontjává válhatnak. Az Atatürk-erőművet például komoly katonai erővel kell védeni kurd fegyveres csoportoktól, akiket Szíria pénzel.

A legjelentősebb kőolajtermelő országok Kuvait, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia. Itt az egy főre jutó nemzeti jövedelem a 70-es években világrekordot ért el. A lakosság életszínvonala ugrásszerűen emelkedett.

Az olcsó elektromos áramot Bahrein szigetén és az Egyesült Arab Emírségekben alumíniumkohók révén értékesítik.

 


 

Facebook hozzászólok

Facebook hozzászólók

Hozzászólok

Ha szeretnél hozzászólni, lépj be!

Ezt olvastad már?
Az általános légkörzés

A Nap legerősebben az Egyenlítőnél, leggyengébben a sarkvidékeken melegíti a...

Close