A tartalom eléréséhez kérjük, lépj be!
Kezdd itt
Szavas kereso
Szint kereso
Top 10 feltöltő

Top 10 feltöltő


Prokarioták

VN:F [1.9.22_1171]
Értékeld
Beküldő: - Szólj hozzá
Szint: Közép Kedvencekhez
Megnézték:
4255
Nyomtasd
Dátum: 2007-12-20 Küldd tovább
  Letöltés

Kb. 3 milliárd éve jelentek meg az ősi baktériumsejtek, melyek valószínűleg a ma élő prokarioták és a sorozatos endoszimbiózis elmélete szerint a mitokondriumok és színtestek ősei. Főleg egysejtűek. Anyagcseréjük anaerob (kialakulásuk idején változó volt az oxigénszint) vagy aerob. Sejtfaluk jellegzetes szénhidrátokból és fehérjékből áll. Belső membránrendszerük kevés van, ha egyáltalán van. Sejtorganellumaik nincsenek membránnal vagy hártyával körülvéve. Ha képesek mozgásra, akkor ezt tömör fonalakkal (csilló, ostor) valósítják meg, amely hullámzó mozgást végez. Főleg kettéosztódással szaporodnak. A DNS-tartalom kevesebb, mint az eukariotáknál, de a DNS információs részének aránya nagyobb. A közvetlen a génekről képződött mRNS azonnal működőképes.

Baktériumok törzse: 1 g talajban akár több millió is lehet belőlük. Kiváló alkalmazkodóképesség, gyors szaporodás (osztódás és konjugáció). Mikrométeres nagyságrendűek. Alak szerint csoportosíthatjuk őket: pálcika, gömb, csavart. Antony Leeuwenhoek, Robert Hooke (sejt elnevezés), Robert Koch (baktériumok tudományos vizsgálata, tiszta tenyészetek előállítása, festése, felfedezte a tüdőbajt okozó baktériumot is). Felépítésük a prokarióta sejtekre jellemző. Sejtplazmájukban helyezkedik el az örökítőanyag, mely nincs körülhatárolva – nincs sejtmag. A plazmát vékony sejthártya határolja, majd a sejtfal (fehérje, szénhidrát). Esetleg további tok vagy nyálkás burok védheti őket. Életmódjuk: sok faj kész szerves anyagokkal táplálkozik, ebből építi fel saját anyagait – heterotróf. Sok a lebontó (talajban), a rothadást, erjedést előidéző, betegséget okozó (vérhas, TBC – tüdőbaj, szalmonella, lepra, szamárköhögés). Mások a testük felépítéséhez egyszerű szervetlen anyagokat használnak – ők autotrófok. Például a nitrifikáló baktériumok. (nitráttá alakítják a nitrogént, ami már felvehető a növények számára is)- kemoszintetizálók. A baktériumok jelentősége: humuszképzés, lebontás (körforgás biztosítása), gyógyszergyártás (a genetikai kódszótár általános érvényűségének köszönhetően különböző DNS részletek génsebészeti úton való beépítésével megoldható különböző gyógyszerek – inzulin – ipari gyártása), antibiotikumok, erjesztéses ipar (tejipar, ecetgyártás), bélbaktériumok.

Kékbaktériumok törzse: Felépítés hasonló, mint a baktériumoknál, de van színanyag (olyan vegyületek, amelyek képesek a napfény energiáját megkötni)- a kékeszöld színt okozza. Fotoszintetizálók, oxigén szabadul fel. Előfordulásuk: talajban, természetes vizekben – a vízvirágzás a túlzott elszaporodásuk következménye, táplálék.

 


 

Facebook hozzászólok

Facebook hozzászólók

Hozzászólok

Ha szeretnél hozzászólni, lépj be!


Hozzászólások (1)


Ezt olvastad már?
Milyen hatása van a növényekre a fénynek és a hőmérsékletnek?

A bioszféra számára az egyik jelentős energiaforrás a Nap sugárzása....

Close