A tartalom eléréséhez kérjük, lépj be!
Kezdd itt
Szavas kereso
Szint kereso
Top 10 feltöltő

Top 10 feltöltő


Az emberi vércsoportok, öröklődésének törvényszerűségei

VN:F [1.9.22_1171]
Értékeld
Beküldő: - Szólj hozzá
Szint: Közép Kedvencekhez
Megnézték:
16311
Nyomtasd
Dátum: 2007-12-20 Küldd tovább
  Letöltés

A vörösvérsejtek felszínén jellegzetes, egyediséget jelölő szénhidrátláncok vannak. Az egyik típust A és B betűvel jelöljük (az ABO vércsoportrendszer szerint), a másik típusú anyagot Rh-val. Ez szerint az emberek egy részének (A vércsoportúak) vörösvérsejtjeinek felszínén antigén-A típusú antigén találhat, a plazmában anti-B antitestek vannak. Ennek megfelelően a B vércsoportúak vörösvérsejtjeinek felszínén antigén-B típusú antigén található, a plazmában anti-A antitestek vannak. A 0-ás vércsoportúak vvs-ének felszínén nincs antigén, de a plazmában anti A és B antitestek vannak – általános adó. Az AB vércsoportúak vvs-ének felszínén antigén A és B antigének vannak, de a plazmában nincsenek antitestek  – ezért ők minden vércsoporttól kaphatnak vért.

A vércsoportok öröklődését három allél közül egy pár határozza meg. Az IA és IB allél domináns az i alléllal szemben. Az IA és IB allél együttes előfordulásakor a kodominancia jelensége lép fel. Ennek értelmében a két allél egyike sem tudja fenotípusosan érvényesíteni tulajdonságait a másik allélal szemben, így a két tulajdonság közösen jelenik meg – ekkor lesz AB vércsoport. A recesszív, homozigóta ii genotípusú egyedek lesznek O-ás vércsoportúak.

A vércsoportrendszernek a véradás szempontjából van jelentőségük. Ha különböző vércsoportú vér keveredik, akkor kicsapják egymást, azaz a vvs-ek rögökké állnak össze – eltömhetik az ereket – halálhoz vezethet. Ma már csak azonos vércsoportú vért adnak be.

Az Rh vércsoportrendszer az AB0 vércsoporttól független. Az emberek egy részének van ilyen felszíni anyaga, ők az Rh+ (domináns D allél jelen van), másik részének viszont nincs, ők Rh- (recesszív, homozigóta dd) vércsoportúak. Ezt a tulajdonságot is egy génpár határozza meg. Ha a Rh- vércsoportú anyának már született egy Rh+ vércsoportú gyereke, akkor szervezetében kialakultak az ellenanyagok. Ha a következő magzat is Rh+, akkor az ellenanyagok a méhlepényen keresztüljutva kicsaphatják a magzat vérét és ez spontán abortuszhoz vezethet. Ma már mesterségesen előállított ellenanyaggal védekeznek ez ellen.

 


 

Facebook hozzászólok

Facebook hozzászólók

Hozzászólok

Ha szeretnél hozzászólni, lépj be!


Hozzászólások (32)


Ezt olvastad már?
Az emberi vér összetétele és funkciója

A gerinces állatokhoz hasonlóan az emberi vér is a folyékony...

Close